Quantcast
Channel: E-boksidan » Sverige
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0
  • 1
  • 5
  • 6
  • Article 7
Previous Article Next Article

Allt om Svenska Kindle

0
0

Kindle 2 eller Kindle Wireless Reading Device som de själva kallar den kommer från och med den 19:e oktober finnas tillgängligt i hela världen. Amazons Kindle har fått mycket uppmärksamhet och revolutionerat e-boksmarknaden, åtminstone i USA. Men tyvärr så kommer den nog inte göra lika mycket för e-böcker här i Sverige. Detta utav ett antal anledningar som jag kommer gå igenom nedan.

Kindel version 2

Kindle hårdvaran

Den e-bokläsare som kommer att skickas ut i världen är i stort sätt samma som Kindle 2 men med 3G och WiFi support tillagt. Den ursprungliga Kindle 2 kopplade upp sig mot Sprint’s (en amerikansk mobiloperatör) EVDO nät vilket är ungefär som vårt 3G nät men de är inte kompatibla. Den nya versionen använder AT&T’s (en annan amerikansk mobiloperatör) 3G nät tillsammans med nät från ”utvalda operatörspartners” runt om i världen.

Förutom internetuppkopplingen så kan man också använda det USB kabel för att ladda över böcker till sin Kindle. Till e-bokläsaren kommer en laddare som passar i amerikanska uttag så har man ingen konverterare så får man ladda med USB kabeln istället. Det finns också ett uttag för 3,5 mm hörlurar.

Kindle e-bokläsaren är en vit platta med en monokrom skärm, ett tangentbord (som saknar svenska tecken) och ett par extra knappar för att byta sida m.m. Plattan är ungefär 20 x 13,5 cm stor vilket gör den ungefär 2 cm högre och 2 cm bredare än en pocketbok. Kindle är 9 mm tjock vilket är som en väldigt tunn pocketbok. Vikten ligger på ungefär 300g vilket är som en normalstor pocketbok.

Skärmen är 6 tum stor och har upplösningen 800×600 pixlar vilket är samma som alla andra 6 tums e-bokläsare. Däremot så klarar skärmen av att visa 16 gråskalor vilket är mer än de flesta andra e-bokläsare.

Det finns ungefär 1,4 GB inbyggt minne och tyvärr så kan man inte utöka det minne med minneskort. Det bör inte vara några problem om man bara skall läsa böcker då man kan ladda ner alla böcker man köpt på nytt. Men om man skall använda sin Kindle för att lyssna på böcker så kan 1,4 GB kännas aningen begränsande. Men den som vill lyssna på musik bör nog använda en mp3-spelare eller mobil istället. Räkna med att det är irriterande att styra musiken på Kindle, dessutom påverkar det batteritiden rejält.

Batteritiden anges till 2 veckor men detta är Amazons egen angivelse så räkna inte med att den stämmer till 100%. Det kommer så klart bero på hur många gånger du byter sida m.m. Räkna dessutom med att all internet uppkoppling drar rejält med batteri.

Skillnader mellan den amerikanska och den internationella utgåvan

Det har tyvärr inte gjorts mycket anpassningar för Kindle’s internationella lansering, om man bortser från det faktum att den nu fungerar i Europeiska mobilnät. Som tidigare nämnts så är laddaren som ingår av amerikansk standard och tangentbordet saknar internationella tangenter. Alla priser när man handlar böcker anges i dollar. Det går inte heller att få Kindle med Svensk mjukvara eller instruktionsbok. Instruktionsboken finns dock på 18 språk bland annat Danska så det kan komma en Svensk version snart och eftersom instruktionsboken kommer i e-bokläsaren (finns också som gratis nerladdning) och inte tryckt så gör det inte så mycket att den kommer senare.

Förutom det så är många av tjänsterna som anges på Amazons hemsida unika för USA (och ett fåtal andra länder). Det är framförallt funktioner som använder internetuppkopplingen som inte fungerar i Sverige. Detta är troligtvis då Amazon inte har några bra avtal med operatörer i Sverige och är säkert något som kan ändras i framtiden. Tänk också på att de flesta saker som kräver internetuppkoppling förutom Amazons sida kostar ett par kr per MB som man laddar ner.

Dessutom får du räkna med ett påslag på ungefär $2 för böcker du vill köpa på Amazon jämfört med de amerikanska priserna. Detta för att täcka internet kostnaderna.

Filformatstöd i Kindle

Tyvärr så är denna relativt viktiga punkt något som Amazon Kindle är väldigt dåliga på. De har byggt hela sin affärsidé kring Kindle på att den skall vara tätt integrerad med Amazons online affär och därför har de inte brytt sig om att stödja så många olika filformat.

Amazons egna filformat heter azw, alla e-böcker man köper på Amazon.com kommer i det formatet. Tyvärr så är det bara Kindle som kan läsa det formatet så du kommer inte kunna läsa de böcker du köpt på någon annan e-bokläsare. Detta kan dock komma att ändras i framtiden då Amazon har antytt att de vill öppna upp sin butik även för andra e-bokläsare.

Förutom azw så stödjer Kindle även mobipocket filer (.mobi), vanliga text filer och pdf filer. Den klarar tyvärr inte av att läsa upp något av de formaten om e-boken är DRM skyddad vilket böcker nästan alltid är när man köper/lånar dem.

Amazon tillhandahåller en gratistjänst där man kan maila jpeg-, gif-, png-, bmp-, html- eller wordfiler till Amazon och automatiskt få tillbaka en fil som är konverterad till azw och därmed läsbar på Kindle. Det skall också gå att skicka filer direkt från sin Kindle men då kostar det en liten summa pengar beroende på storleken av filen, att skicka genom Kindle kommer troligtvis vara avstängt för internationella kunder.

Man kan också lyssna på MP3 och AAX filer.

Funktioner i Kindle

En funktion som är unik för Kindle är att den kan läsa upp böcker med en inbyggd talsyntes. Den inbyggda talsyntesen är nog tyvärr anpassad för engelska böcker så räkna inte med en skön upplevelse om du vill lyssna på Svenska böcker. Dessutom kan författarna/förlagen själva bestämma om det skall vara möjligt att lyssna på deras böcker nu för tiden. Det är för att de inte skall förlora inkomster på ljudboksförsäljningen. Så vill du lyssna på någon bok så bör du kolla upp så att den funktionen inte är spärrad.

Det går att ställa in hur stor font du vill ha på texten du läser. Detta är ingen unik funktion utan finns på de flesta e-bokläsarna. På grund av uppbyggnaden av pdf filer så kan man inte ändra font storlek när man läser pdf-böcker.

En annan funktion som inte är jättevanlig på e-bokläsare som saknar pekskärm är att det går att lägga till anteckningar med det inbyggda tangentbordet. Men tänk på att det inte finns åäö tangenter.

Det finns en inbyggd ordlista på 250 000 ord som man kan söka i eller slå upp ord genom att markera direkt i en bok. Denna ordlista finns för tillfället endast på engelska.

En annan funktion som även den är ganska unik för e-bokläsare utan pekskärm är att man kan söka direkt i böckerna. Det kanske inte är så användbart i en deckare men kan vara väldigt användbart för studenter och andra som läser facklitteratur.

Dessutom finns det ett par funktioner som bara är tillgängliga i USA och det är framförallt den inbyggda webbläsaren. Det är troligtvis inte någon jätte förlust då webbläsaren inte skall vara speciellt bra. Bristerna beror framförallt på hur e-pappersskärmar beter sig. En funktion som man kommer sakna lite mer i så fall är den inbyggda accessen till Wikipedia som amerikanarna får tillgång till.

Inga Svenska e-böcker på Amazon

För tillfället finns det inga Svenska e-böcker på Amazon. De anger själva att målet är att ha alla böcker på alla språk så detta kan säkert ändras i framtiden men om man inte läser böcker på Engelska så är det en klar nackdel. Med lite tur så kommer det ganska snart börja komma in e-böcker även på Svenska, tidigare har det ju inte funnits någon riktig anledning för Amazon att sälja Svenska e-böcker.

Du kommer inte heller att kunna läsa e-böcker som du köpt i Svenska butiker då de flesta där är skyddade med DRM vilket Kindle inte kan läsa.

Kan jag läsa böcker som jag lånat på biblioteken?

Eftersom tillgången på e-böcker är lite så där i Sverige så är biblioteket ett bra ställe att få tag i böcker på. E-böcker i biblioteken är oftast i antingen pdf- eller mobipocket-filformat. Kindle stödjer båda dessa format så länge de inte är DRM skyddade vilket e-böcker tyvärr är. Det innebär att du inte kan läsa böcker du lånar från biblioteken på din Kindle vilket måste ses som ett stort minus.

Tidningar på Kindle

En bra sak med Kindle är att man kan prenumerera på tidningar och magasin genom Amazon. Precis som med e-böcker så finns det inga tidningar på Svenska men för den som är intresserad av internationella nyheter eller lokala nyheter från andra länder (Brasilien, England, Frankrike, Irland, Italien, Japan, Kina, Mexiko, Spanien, Tyskland och USA) är det här en bra funktion.

Då går det till så att man betalar en viss prenumerationsavgift sen kommer tidningen automatiskt till e-bokläsaren samtidigt som den skickas ut fysiskt till prenumeranter. De flesta tidningarna är billigare i elektronisk variant men vissa kan utav någon konstig anledning kosta mer i elektronisktformat än i pappersutgåva.

Förhoppningsvis kommer vi även få se lite Svenska tidningar här så småningom.

Sammanfattning

Lite enkelt kan man säga att Kindle kanske inte är ultimat för den som vill läsa Svensk skönlitteratur då det knappt går att få tag på för tillfället. Dessutom blir det en del krångel då Kindle är anpassad till den amerikanska marknaden.

Det kan däremot vara mer intressant för studenten eller andra som läser mycket facklitteratur på Engelska. Den kan också vara bra för den som vill ha tillgång till tidningar från andra delar av världen.

Läs mer:

Amazon

IDG

DN

Metro

Sydsvenskan

  • 1
  • 5
  • 6
  • Article 7

Latest Images

Åtal för två bombdåd i Stockholm

Åtal för två bombdåd i Stockholm

Brott mot äldre ökar kraftigt

Brott mot äldre ökar kraftigt

Prins Daniel insjuknad med coronasymtom

Prins Daniel insjuknad med coronasymtom

Stearman SE-BOA

Stearman SE-BOA

Mitt liv är en rosa garndröm.

Mitt liv är en rosa garndröm.

Shuffla din promenad med Routeshuffle

Shuffla din promenad med Routeshuffle

Klassiska James Bond-bruden död

Klassiska James Bond-bruden död